בדיקת גיל המסמך
קביעת גיל מסמך הנתון במחלוקת עשוייה לסיייע מאוד ואף לספק ראייה חד משמעית לצורך זיהוי כותב המסמך ומחלוקות אחרות התלויות בגיל המסמך. אנו מזהים שיטות זיוף אם מסמכים מתאריכים שונים מתאימים ואכן אותנטים לגילם, או מדובר במלאכת זיוף? ישנן שיטות שונות בבדיקות נייר להערכת גיל המסמך באם ההתיישנות הינה טבעית או מלאכותית. צורות זיוף שונות בהן הזייפן מנסה לגרום למסמך להיראות ישן מכפי שהוא באמת.
גיל יחסי של המסמך
בבדיקת גילו של מסמך, קיימים מס' סימנים האופייניים לזיוף.לדוגמא הסכם המתיימר להיות מלפני שנים רבות, אחד הסימנים הוא לגרום לנייר להראות ישן.
טכניקות לזיוף מסמך המתיימר להיות מיושן:
- קיפולי נייר מלאכותיים.
- יצירת כתמים מלאכותיים על פני הדף.
- מריחת הנייר ע"י אבקה, וגרימת הצהבה לנייר.
- קרעים מלאכותיים במקומות הקיפול.
כל הסימנים הנ"ל ועוד, עשויים ליצור מראה מיושן של הנייר (התיישנות מלאכותית), ולהטעות את העין.
התיישנות טבעית / מלאכותית של ניירבדיקת נייר- תחת מיקרוסקופ.כשבודקים נייר במיקרוסקופ מנסים לבדוק את מידת ההתיישנות של הנייר .נייר שמתישן באופן טבעי, שונה מנייר שמתישן באופן מלאכותי.
סיבי הנייר שלו אינם מתפוררים, אלא הנייר עצמו משנה את הגוון כגון נייר ששמים אותו בשמש, או מורחים עליו חומר שהופך אותו לגוון חום.במקרה של התיישנות לא טבעית השינוי הוא בלובן הנייר ואינו מתפשט בכל חלקי הנייר בצורה שווה, אלא בצורה לא שווה.
לדוגמא- יהיו תמיד חלקים בנייר שיישארו בלובן הטבעי שלו, גם הצליל שלו (רשרוש הנייר) ימשיך להיות חד, וכן לא ניכרת בו התפוררות של הסיבים- דבר אשר ניתן לראות במיקרוסקופ.לעומת זאת נייר שמתישן באופן טבעי, הסיבים שלו מתפוררים באופן טבעי, הצליל שלו יהיה עמום יותר וניתן יהיה להבחין בעזרת מיקרוסקופ בסיבי נייר נפולים, רכים, פחות צפופים, תלושים יותר ומעט שבירים, תלוי במידת ההתיישנות.ככל שהנייר מתישן בשנים רבות יותר, כף הסיבים יהיו רכים הרבה יותר.ניתן לראות תמונות בדף התמונות של בדיקת דיו והגדלה תחת מיקרוסקופ, תמונות בהגדלה מיקרוסקופית פי-20, של סיבי נייר בתהליך התיישנות.
שאלות ותשובות בתחום בדיקת גיל המסמך
ניתן לבדוק ולתארך מסמך רק אם חלה בו התיישנות עם תהליך הדרגתי של התייבשות סיבי הנייד, תהליך זה יכול להתבצע בין 20 שנה ומעלה.
מסמך כבן שנתיים חמש עשר יותר, לא ניתן לתארך את גילו מאחר ועדיין לא חל בו תהליך ההתיישנות והתייבשות סיבי הנייר.
חשוב לקבל את המסמך המקורי בלבד, לא העתק נאמן למקור, לא העתק צילום צבעוני, אך ורק מסמך מקורי.
גיל מסמך / נייר ניתן לבדוק בכמה דרכים:
בדיקה ידנית – רשרוש הנייר, בדיקה מיקרוסקופית, וכן מיכשור העוזר למצוא את סימני ההתיישנות –מכשיר אולטרא סגול.