בדיקת גיל דיו תחת מיקרוסקופ
בבדיקה מיקרוסקופית בהגדלה מתאימה ניתן לראות באם קיים תהליך של התייבשות סיבי הדיו, האם קיים חוסר ברק חוסר דהייה ואחידות בשטף הדיו, או האם הדיו טרייה ובעלת ברק וזוהריות, השאלה המתבקשת היא האם המסמך מתאים לתקופה בו נערך – התאריך הרשום בו.
לעיתים ניתן לראות שהדיו אינו ישן כפי שהוא מתיימר, כמו כן לעיתים ניתן להראות שבמקרים מסוימים שני כתבי יד המתיימרים להיות כתובים באותו התאריך ובאותו הדיו, אינם כך למעשה.
כאשר כתב יד מתיימר להיות כתוב בסוג מסוים של דיו/גוון מסוים, ניתן לעיתים להראות שהדיו אינו ישן כפי שהוא אמור להיות, ושמסמכים שנטען שהם עתיקים מראים לעיתים צבעי דיו ותנאים המדגימים ללא ספק שאינם עתיקים כפי שאמור היה להיות אילו גילם היה כפי שנטען.
בבדיקת דיו של עט כדורי, קיימות שתי שיטות בדיקה, אחת בדיקה כימית, והשנייה בדיקת פיזית.
תכונות ובדיקה של דיו מעט כדורי
כיום הרוב הגדול של מסמכים נכתבים ע"י דיו של עט כדורי בגווניו השונים.דיו של עט כדורי נספגת בנייר או יותר נכון נספגת בתוך סיבי הנייר ובמהלך מספר שנים נשארת טרייה.
דיו טרייה ניתן להבחין במיקרוסקופ ובהגדלה מתאימה, כך שנראה שהדיו בסיבי הנייר תהיה מבריקה לא דהויה, לחה.
לעומת זאת, לאחר תקופה של שנים רבות, הדיו מאבדת מטריותה, הדיו יבשה, לא מבריקה לא לחה, ובעצם מידת ההתיישנות שלה תהיה מקבילה למידת ההתיישנות של נייר הכתיבה עצמו.
ישנם מקרים שכתב היד המופיע במסמך מסוים מתיימר להיות מסמך שנערך מלפני 30 שנה או יותר, וכמובן כאשר בודקים את הדיו, נוכל להבחין על סמך אותם סימנים שפורטו לעיל, האם מדובר בדיו ישנה או בדיו טרייה.
כמובן שמסמך המתיימר להיות מלפני 30 שנה, הדיו של עט כדורי לא יכולה להיות בשום פנים ואופן מבריקה, לחה, אלא ניתן יהיה להבחין בדיו ישנה ללא ברק בקווי הדיו.
במסמך חדש עליו נכתבה דיו טרייה של עט כדורי, סיבי הנייר לא רק לחים ומבריקים, כתוצאה מהחיכוך של מכשיר הכתיבה בנייר, הדבר גורם שניתן להבחין בסיבי נייר מתפוררים.
במסמך ישן, ניתן למצוא קווי כתיבה עם סמני התיישנות, לעומת קווי כתיבה שעדיין הברק לא לגמרי התיישן, למרות שחלף זמן רב של עשרות שנים.
ואולם בשום פנים ואופן לא ניתן יהיה להבחין במידת לחות שווה, כפי שהדבר קיים בדיו טרייה, במספר שנים לא רב .
קצת על עטים
דרך ארוכה עברו כלי הכתיבה שלנו - מאיזמל החריטה ועטי הנוצה הקדומים עד ליט הנובע, העט הכדורי, עט הטוש... והכתיבה הממוחשבת.דווקא עטי הנוצה ועטי הציפורן אפשרו כתיבה בסגנון אישי מובהק, בזכות תכונותיהם הקליגרפיות (הגיוון הרב בעובי הקווים, באינטנסיביות צבע הדיו, ועוד).
בכדי להקל את הכתיבה בעטים אלה, שדרשו טבילה בדיו כל כמה מילים, חיפשו דרכים לאחסן את הדיו בתוכם. כך נולדו עטי הנובע הראשונים. אלה אמנם שמרו על יתרונות הכתיבה הקליגרפית של קודמיהם, אך סבלו מהפרעות כגון: כתמים, התייבשות הדיו וכו'.
בסוף המאה ה-19, הצליחו לפתח עטים נובעים המאפשרים גם שטף דיו יציב, כתיבה נקייה, חלקה ושימוש נוח לאורך זמן. לכך הגיעו באמצעות איזון בין השפעותיהם של מרכיבים פיסיקליים שונים הקובעים את תוצאות הכתיבה: נוזלים (דיו,מים), מוצקים (נייר, מתכת, גומי), אויר, ואקום, ועוד.
המילוי הנכון של עט הנובע, השימוש הניקוי התקופתי חיוניים לשמירת שיווי המשקל בין כל המרכיבים שהוזכרו כאן. זהו תנאי הכרחי לתפקודו היעיל של העט.
חברות העטים הראשונות נוסדו בסוף המאה -19 ובתחילת המאה ה-20, בד"כ ע"י אנשים בעלי רקע בתכשיטנות.
סיפור הצלחה של עט הנובע, שנימשך עשרות שנים, התבסס במידה רבה על ההנאה האסתטית מעיצובו הייחודי ומהיופי הייחודי והיופי הקליגרפי של הכתב, מתחושת המגע הקל והחלק של הציפורן עם הנייר ואפילו מהרחש האופייני של צורת כתיבה זו.
לאחר המעבר ההמוני מעטים נובעים לעטים כדוריים בשנות החמישים, כניסת עטי הטוש בשנות השבעים, והתרחבות השימוש השגרתי בהדפסה הממחושבת, החלו לאחרונה לגלות מחדש את יתרונות הכתיבה בעט הנובע: תקשורת אישית בסגנון מקורי ויוקרתי עם חוויה אסתטית.
עט נובע
העט הנובע הומצא בארצות הברית בסוף המאה ה-19, העט הנובע מן הסוג המשובח הוא בעל ציפורן זהב עם חוד מצופה אירידיום. הודות לחוד האירידיום הקשה והחלק אין הציפורן מגרדת את הנייר וכתיבתה היא חלקה וברורה.ידיתו של העט הנובע היא חלולה ובתוכה מיכל לדיו. יש עטים נובעים, אשר מיכל הדיו שבתוכם אינו אלא שקית גומי.
על ידי הרמת מנוף קטן נדחף מתוכה האוויר, ובשעת שחרור המנוף מתיישרת השקית ויונקת לתוכה את הדיו.
עטים נובעים אחרים מצוידים בבוכנה אשר על ידי לחיצה עליה והרפיה ממנה פעמים אחדות בזו אחר זו נשאבת הדיו לתוך המיכל.
יש שיטות רבות למלא עט נובע, אחת מהם ע"י מזרק ומכלית דיו, לוקחים את המזרק ושואבים לתוכו דיו, את הדיו מכניסים למיכל דיו נוזל (צורתו צורת קליע) ואז מכניסים למקום של הדיו בעט.
אחת החברות הגדולות ליצור עטים נובעים היא החברה "שפר" שהיא מאוד ותיקה ויוקרתית.
עט כדורי
עט כדורי היא עט שבקצהו קבוע כדור פלדה זעיר, את מרכז הכדור חובק חרוט שאליו מחוברת צינורית המכילה דיו. תנועת הכדור חופשית וכתוצאה מהחיכוך שלו בפני הנייר הוא מסתובב ומורח שכבת דיו על פני הנייר מהצד האחד, ונרטב בדיו מהצד הנגדי הפונה אל צינורית הדיו.קיימים עטים כדוריים שבהם דיו סמיך ועטים בעלי דיו נוזלי יותר, בעלי "חוד מחט" או "roller ball", יתרונותיו של העט הכדורי הם מחירו הזול, משך עבודה ארוך מאוד (עד כ-5000 מטר קו רציף), אמינות פעולה (אינו נוזל בתנאי טמפרטורה רגילים), אחידות בכתיבה גם לקראת סוף חיי העט, מהירות ייבוש גבוהה.
שאלות ותשובות בתחום בדיקת גיל דיו תחת מיקרוסקופ
מסמכים מקוריים בלבד, ובהם דיו שנכתב במכשיר כתיבה מסוג עט כדורי.
בבדיקת גיל דיו תחת מיקרוסקופ חשוב כמובן לקבל מסמך מקורי.
בנוסף גם במקרה זה בדיו חל תהליך התיישנות והתייבשות, ניתן לתארך את גיל הדיו ע"י בדיקה מיקרוסקופית ובמציאת תכונות המוכיחות זאת.
באם קיים דיו לח רטוב עם טריות, לא ניתן לקבוע תאריך וגיל מכיוון שטריות ולחות הדיו יכול להימשך עד כ-15-20 שנה לפחות.
על כן, לא ניתן לתארך ולהשוות גיל דיו במסמכים כבני שנתיים, חמש עשר ויותר שנים.
ממצא על פי בדיקה מיקרוסקופית ניתן להראות להוכיח ולהסביר את תוצאות הבדיקה.
ישנן בדיקות יותר וודאיות – בדיקות כימיות.